5 May 2021
4 Jun
15:00
[{"external-event-calendar_day_value":"","external-event-ranges":[{"external-event-range_start":"2021-06-04","external-event-range_end":"2021-06-04"}],"external-event-calendar":"","external-event-day_events":[{"external-event-start_time":"15:00","external-event-end_time":"17:00","external-event-place":"Direkts\u00e4ndning","external-event-description":"S\u00e4ndningen visas h\u00e4r: youtube.com\/goteborgs400arsjubileum","external-event-description-en":"Live broadcast"}]}]
-

Den 4 juni 2021 är det dags, Göteborg fyller 400 år! Födelsedagen kommer att firas med en direktsändning under eftermiddagen klockan 15:00-17:00 som leds av Therese Brusberg och Kristian Wedel. Vi får följa med komikerna Ina Lundström och Niklas Andersson när de tar oss runt i stan i en spårvagn med flera göteborgsgäster, bland andra Miriam Bryant och Timo Räisänen. Och den högtidliga ceremonin leds av Tomas von Brömssen och H.K.H. Kronprinsessan Victoria håller tal till staden. Oavsett var du befinner dig, kan du fira och följa festligheterna i sändningen!

Sändningen visas här: youtube.com/goteborgs400arsjubileum och https://www.gp.se/.

Under sändningen uppmuntras tittarna också att vara med och tuta och hurra samtidigt som spårvagnar kommer plinga, salut kommer skjutas och specialskriven fanfar av Paula af Malmborg Ward och Jerker Johansson kommer spelas. Under en minut är förhoppningen att det kommer att höras runt om i staden att Göteborg fyller 400 år.

Jubileumsprogrammet sänds live 4 juni kl 15-17. Programmet görs på svenska. Livesändningen är inte textad. Programmet kommer även att kunna ses efter livesändningen och lång tid framöver. Svensk textning läggs på inom två veckor från 4 juni.

Programtablå i urval

Kl 15-16 Jubileumsstudion

I programmet varvas inslag om Göteborgs historia med humor, musik, gäster i studion, grattishälsningar och nedslag i jubileumsspårvagnen. Programledare är Therese Brusberg, chef för Göteborgs 400-årsjubileum, Göteborg & Co, och Kristian Wedel, författare och journalist på Göteborgs-Posten.

Några hålltider (cirkatider):

Ca 15.10 Spårvagnsnedslag med tema mat och fest. Niklas Andersson och Ina Lundström med gäster, bland andra Lotta Engberg, Lotta Klemming och Gretchen.
Ca 15.15 Musik med Timo Räisänen
Ca 15.20 Spårvagnsnedslag med tema Bygga broar. Ina Lundström och Niklas Andersson med gästerna Janne Josefsson och Gert Wingårdh
Ca 15.40 Spårvagnsnedslag med tema musik. Ina Lundström och Niklas Andersson med gäster, bland andra Miriam Bryant och sambagruppen A Bunda.

KL 16-16.30 Officiell jubileumsceremoni

Ceremonin leds av Tomas von Brömssen. H.K.H. Kronprinsessan Victoria håller tal från Kungliga Slottet. Borgmästare Anneli Rhedin och Landshövding Anders Danielsson högtidstalar. Den officiella jubileumslåten framförs av Katarina Hemlin och en för 400-årsjubileet specialskriven fanfar av Paula af Malmborg Ward och Jerker Johansson framförs av trumpetare från Göteborgs Symfoniker.

Kl 16.21 Hela staden ljuder och salut avfyras.
Ceremonin fortsätter till kl ca 16.30.

16.30- 17.00 Jubileumsstudion
I programmet får man ta del av Göteborgs historia, grattishälsningar, gäster i studion och nedslag i jubileumsspårvagnen med ett extra fokus på konst och kultur och jubileumssatsningar som man kan uppleva under det fortsatta firandet.
Ca 16.35 Spårvagnsnedslag med tema idrott. Ina Lundström och Niklas Andersson med gäster, bland andra  friidrottaren Mustafa ”Musse” Mohamed och fotbollsspelaren Tobias Sana.
Programledare är Therese Brusberg, chef för Göteborgs 400-årsjubileum, Göteborg & Co, och Kristian Wedel, författare och journalist på Göteborgs-Posten.

Såhär kan du fira Göteborg 400 år 

Följ direktsändningen via goteborg2021.com.

Använd det digitala Jubileumspaketet med tips på hur du kan fira hemma. Baka Göteborgsbakelsen, lär dig jubileumslåten eller jubileumsdansen till exempel.

Ta del av jubileumsprodukter från olika jubileumsaktörer. Allt från posters och böcker till marmelad och drycker.

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare