17 September 2021
27 Dec
12:00
[{"external-event-calendar_day_value":"","external-event-ranges":[{"external-event-range_start":"2021-06-02","external-event-range_end":"2021-12-27"}],"external-event-calendar":"","external-event-day_events":[{"external-event-start_time":"12:00","external-event-end_time":"00:00","external-event-place":"Gustaf Adolfs torg","external-event-description":"Jubileumsutst\u00e4llningen G\u00f6teborg ber\u00e4ttar visas p\u00e5 tio olika platser i staden.","external-event-description-en":"Visit the exhibition Gothenburg stories in ten parts of the city"}]},{"external-event-calendar_day_value":"","external-event-ranges":[{"external-event-range_start":"2021-06-04","external-event-range_end":"2021-09-15"}],"external-event-calendar":"","external-event-day_events":false}]
-

En stad. Hundra människor. En väv av berättelser.

Hundra göteborgare skriver samtidshistoria i jubileumsutställningen Göteborg berättar. Här ryms en mångfald av berättelser från hela staden.

Möt kvinnor och män, gamla och unga, infödda och nyanlända, med alla möjliga sysselsättningar och från alla stadsdelar. Följ med hem till nioåriga Viola i Kviberg, besök Hadias Taekwandoträning i Gunnilse – och hör vad Chalmersprofessorn Torgny från Majorna har att säga om ”goa gubbar”.

Stadsmuseet har intervjuat ett tvärsnitt av Göteborgs befolkning i åldrarna 6-97 år. Fotografen Stefan Edetoft har tagit uttrycksfulla porträttbilder i miljöer de intervjuade själva har valt ut. Berättelserna ger en bild av staden idag, men berättar också om sådant som varit och vad som kan bli. Varje uttalande öppnar en möjlig berättelse om Göteborg, och tillsammans bildar de en historia om vår samtid.

Ta del av utställningen på tio platser i staden

Utställningen visades på Gustaf Adolfs torg 2 juni-15 september. Nu är utställningen uppdelad i tio delar som visas utomhus på olika platser i staden till och med 27 december 2021:

  • Serneke Arena, Kviberg
  • Kulturhuset kåken, Härlanda Park
  • Friskväderstorget, Hisingen
  • Opaltorget, Tynnered
  • Selma Lagerlöfs Torg, Hisingen
  • Stigbergstorget, Majorna
  • Hjalmar Brantingsplatsen, Backaplan
  • Dr Fries torg, Guldheden
  • Positivparken, Västra Frölunda
  • Blå Stället, Angered

Göteborg berättar är ett stort samtidsdokumentationsprojekt och en utställning som sker i samarbete med Göteborgs 400-årsjubileum. Projektet har nominerats till Årets samtidsdokumentation 2021 av DOSS – Dokumentation av Samtida Sverige.

Läs mer om jubileumsprojektet Göteborg berättar här 

Uppdatera din webbläsare

Er webbläsare är utdaterad och sidan kommer därför kanske inte fungera som tänkt. Uppdatera din webbläsare här: Updatera din webbläsare

Uppdatera din webbläsare